Pokarmowe dolegliwości - przyczyny i objawy alergii pokarmowej

Czym jest alergia pokarmowa i jak zapobiegać jej objawom? Alergia to reakcja organizmu na konkretny pokarm, która powstaje w wyniku problemów z układem odpornościowym. Cierpi na nią nawet 8 proc. dzieci, których zaniepokojeni rodzice zgłaszają się do lekarza. Niekiedy zdarza się, że układ odpornościowy nie ma związku z objawami alergii, wówczas obserwuje się tzw. niealergiczną nadwrażliwość na niektóre pokarmy.


Jak można zmniejszyć ryzyko alergii pokarmowych u dziecka?
Karmienie piersią do szóstego miesiąca życia dziecka obniża prawdopodobieństwo występowania alergii, jednak nie jest gwarancją na całkowite wyeliminowanie jej w przyszłości. Wówczas pokarmy uzupełniające wprowadza się po szóstym miesiącu życia. Jeśli niemowlę nie może być karmione piersią, wówczas należy przygotowywać mu mieszanki zawierające probiotyki. W przypadku karmienia butelką już po czwartym miesiącu życia można wprowadzać pokarmy uzupełniające do diety maluszka.Sprawdź w tabeli, jakie jest ryzyko wystąpienia alergii u dziecka z uwagi na czynniki dziedziczne.

Na występowanie alergii u najmłodszych mają wpływ również inne czynniki. Poniżej przedstawiamy najważniejsze z nich:
• systematyczne palenie papierosów w pobliżu małego dziecka
• częste leczenie antybiotykami osłabiające odporność maluszka
• cywilizacyjne zanieczyszczenia środowiska w tym powietrza, gleb i gruntów.

Karmiąca mama wraz z pokarmem przekazuje dziecku składniki z posiłków, które sama spożywa. Wśród nich mogą znaleźć się te, które nie są tolerowane przez malucha. Niealergiczna nadwrażliwość może wystąpić dopiero jakiś czas po podaniu pokarmu.Czasowe wykluczenie podejrzanych składników złagodzi objawy. Po pewnym okresie można stopniowo wprowadzać wyeliminowane produkty do diety. Alergia,w odróżnieniu od niealergicznej nadwrażliwości,jest silną reakcją układu odpornościowego. Wówczas uczulający pokarm należy na stałe usunąć z diety karmiącej mamy, a później z diety dziecka. Aby poznać,na jakie produkty maluch jest uczulony, obserwuj dokładnie swoją pociechę.

JAK ZAPOBIEGAĆ ALERGII POKARMOWEJ?

Podstawowym sposobem na zapobieganie reakcjom alergicznym jest wyeliminowanie uczulających składników z diety mamy (już na samym początku karmienia piersią). Najczęściej uczulają:mleko krowie (oraz jego przetwory zawierające w składzie laktozę), soja, owoce cytrusowe, orzechy,kakao, ryby i jajka. Jednak aby mieć pewność co do uczulającego składnika, należy obserwować dziecko.

Pamiętaj, by diety eliminacyjne stosować racjonalnie.W czasie ciąży nie jest to konieczne, gdyż nie wiadomo, czy alergia w ogóle wystąpi. Taka dieta jeszcze przed narodzinami maluszka niesie ze sobą negatywne skutki dla zdrowia przyszłej mamy i dziecka.Innym sposobem na uniknięcie alergii jest opracowanie diety opartej na kilku składnikach, takich jak: ryż, brokuły, jabłka, ziemniaki czy chude mięso. Dieta powinna być stosowana około dziesięciu dni, a po ich upływie można poszerzyć ją o dodatkowe produkty. Należy przy tym obserwować reakcje maluszka. Warto dodatkowo spożywać probiotyki zawarte w jogurtach naturalnych.

Jeśli po którymś produkcie u twojego dziecka wystąpi kolka, wysypka, biegunka, należy ten artykuł wykluczyć z diety na parę dni i po kilku dniach z powrotem spróbować go stopniowo włączyć.

W przypadku składników, które z dużym prawdopodobieństwem uczulają maluszka, możesz je wykluczyć nawet na kilka miesięcy. Przez ten czas warto przyjmować wapno i spożywać więcej bezpiecznych produktów.

Inne objawy alergii
Objawy alergii u dziecka nie muszą dotyczyć układu pokarmowego, ale też układu oddechowego.Jeśli dziecko ma katar, duszności, świsty w klatce piersiowej czy sapkę, to również mogą być oznaki alergii pokarmowej. Choroba może także objawiać się zmianami skórnymi, tzw. skazą białkową. Jej symptomy to spuchnięte wargi lub pokrzywka. Pamiętaj,że w przypadku alergii nie występuje gorączka.